Pagini

19 martie 2012

Concurs - All Nighter Film Festival

Asa cum am promis, am revenit cu un concurs pentru un abonament la All Nighter Film Festival, adica intrari moca timp de 10 zile la 15 filme... toate in regia Studcard

Asadar...

Descrie, pe scrut, de ce preferi sa iti petreci noptile uitandu-te la filme...
(in loc sa faci orice altceva... dormit, baut, dansat, iesire cu prietenii, party in camin, citit o carte...)



Cel mai bun raspuns primeste abonamentul!



Deadline: 20 martie 2012, ora 12:00


Astept cu nerabdare raspunsurile voastre!

4 comentarii:

Vichente Cerghit spunea...

Nu am un comentariu, n-oi fi la subiect, dar am o... poveste.
Datorită celor maxim 4096 caractere am împărțit povestea-n trei...

Joe Gillis (după ce Norma ameninţă că se v a sinucide):
Of, Norma, trezeşte-te la realitate. Te sinucizi într-o sală de cinema goală.
Publicul a plecat acum 20 de ani.
replică din filmul artistic Bulevardul amurgului (10 august 1950)

Să mergi la film... Îmi amintesc cu drag, cu emoție, cu voce interioară tremurândă, serile sau diminețile cu fuga de la școala, de la ora 11, când mergeam la film... Azi parcă e altceva... nu mai e la fel, eu dau vina pe tehnică, internet, dau vina pe timp, căci el zboară, și parcă nu mai este..., nu iți ajunge... nu te mai bucuri de el, nici acasă, nici la cinema, nici la librărie, sau la vreun centru de închiriere video. Azi e mai... simplu, azi e cu dublu click și daunloud, cu torente și youtube. Sau mall cu 3d, stereo si comfort.
Revin la senzațiile de mai demult. Sunt la fel de puternice, la fel de bine trăite, simțite, re-analizate... au farmec, sentiment, sunt la fel și azi. Le simt..., de la chioscul cu floricele în "cornet" până la mirosul de podea îmbibată bine în motorină, foaierul cu postere clasice, cortina care se trăgea "la propriu" ca la vreun spectacol extraodinar cu actori de
prima mână, până la tanti care verifica cu lanterna sa nu cumva sa facem mizerie în sală. Reclamele la proiecțiile următoare, vocea de prezentare, peliculele prăfuite, tăiate și lipite, le vad și le aud și azi, toate făceau deliciul publicului, un public naiv dar care aplauda fiecare spectacol. Din acel public făceam parte și eu. Și eu aplaudam, eram actorul principal, eram și actorii secundari, eram și... orchestra, faceam mizerie, aruncam cu floricele... nebunii.

prima parte

Vichente Cerghit spunea...

Îmi amintesc că în fața cinematografului era centrul social al orașului. Acolo era locul de întâlnire, de acolo se dicta mersul serii de după film,
de acolo se insufla inspirația orașului. La cinema..., acolo am văzut filmele copilariei, capodopere cinematografice, filme bune sau rele, puternice și cu mesaj sau... foarte slabe. Era bine la film. Eram ca acasă.
Câteodată, și probabil vă regăsiți și voi aici, filmul preferat trebuia văzut de mai multe ori într-o zi și de aceea aveam... ascunzișuri, locuri în care rămâneam pitiți, ascunși, și cu... adrenalină să "nu ne vadă doamna" doar ca să fentăm un bilet de preț derizoriu.
Dupa al trei-lea rând din lojă, pe dreapta. Și era bine, ma simțeam magician, Copperfield de-a dreptul.
Mă lăudam că am văzut King Kong de trei ori într-o zi. Sala plină, farmec, tavanul ondulat, mirosul specific, comentarii și miștouri, foșnet de pungi de pufuleți, miros de tutun ieftin, că... deh, mai fumam pe ascuns vreun BT ordinar, toate astea au contribuit perfect la educația și cizelarea cinematografică și actoricească pe care o avem azi. Cu critică și parfum de cinema. Ne strângeam câte 20-30 de inși sa mergem la fim, căci filmele bune se vedeau în gașcă, ca să avem ce povesti o săptămână, pâna la... filmul următor. La cinema mergeam "cu școala" în mod obligatoriu, căci se făcea prezența. Și nu vorbesc aici de Moromeții sau Ion sau Mircea, amintesc aici și de Commando cu Arnold, sau Robocop cu Jean Claude Van Damme. Obligatoriu. Trebuia să iubim cinema'ul. Primele săruturi cu fete, primele atingeri senzuale, primele idei de... maturitate, acolo s-au născut. La cinema! Iubeam cinema'ul! Și îl iubim și azi.

partea a doua

Vichente Cerghit spunea...

Dar azi nu mai e farmec. Azi mergi la film doar ca să mai faci o bifă în carnețelul de "must see". Azi, prețurile la proiecții te fac să te gândești de două ori dacă dai dublu click sau "ne întâlnim în față". Azi e corporatism. Azi nu mai este film. Azi e altceva. Și nu cred ca o să mă contraziceți, caci fiecare dintre voi aveți un gând la fel. Un second thought!
Iubesc cinematografele! De la omul de la proiecție până la purecii de pe ecran.
Mergeți la film. Trăiți filmele de azi, dar... cu inspirația de atunci! E mai cu... sentiment! E ca la premieră la vreun episod din STAR WARS. Nu povestesc de vreun cinema anume din vreun oraș... E cinematograful tau!
Deci, ne vedem la 8... în față... Da? Cu floricele! Cu senzații și trăiri! Așa trebuie sa fie!
La film, la cinema!

Să uităm asta...
"Florine,
De când Apostu te-a făcut
Patron de cinema,
Ai devenit mult mai tăcut
Şi parcă nu eşti... cineva."

epigramă de Vasile Iuşan

Josette spunea...

Felicitari, Horatiu Budacean, ai castigat abonamentul la All Nighter Film Festival.

Mi-a placut tare mult povestea ta si sunt sigura ca multi s-au regasit in ea. A fost atat de buna incat le-a fost frica sa mai participe la concurs, ar fi fost o adevarata provocare sa incerce sa te invinga.

Vizionare placuta!